Handmade Rocks!

How to Organize Ribbons

0

Dah lamaaa sangattt kita cari cara utk menyusun riben yang berserabutt. Sekali nak membuat pouch, sekali serabut, 10 kali nak buat 10 kali serabut.

Pikir punya pikir, akhirnya terdapatlah idea dengan barang-barang yang ada sekeliling kita je. Maleh la mak nak membeli rak riben pulakkan.. So guna je la apa yang ada n mmg senang je nak buat. Sediakan:

  • Hanger
  • Kitchen tissue roll yang dah habis tu atau
  • Batang kain yang letak kain dah habis tu, mintak je kat nagoya sebatang. Tak tau la apa sebenarnya nama nye. Rupenya cenggini:

 

Haha. Ini dia hulubalang melaka tengah pegang batang kain nagoya. Kadang-kadang dia ketuk kakak dia dengan bende tu buat macam pedang darth vader.

Ok, mula-mula potong pedang darth vader sepanjang 9 inci. Lepas tu, gulung la riben.

Sebaiknya, kelaskan yang pink dengan pink je, coklat dengan coklat, ikut la cenggana pun, mengikut kesesuaian ye puan-puan.

Lepas tu, ambil hanger, patahkan bahagian tengah. Kalau nak merosakkan hanger mmg mak suka.

Lepas tu, masukkan la pedang darth vader yang telah dipendekkan dan digulung dgn riben tadi.

Siap! Susun la cantik-cantik, gantung kat mana-mana yang sesuai. Atau, kita ada hanger camni yang tak guna pun. Beli kat pasar malam kot.

Dia boleh bukak tepi2 dawai besi utk utk masukkn riben riben tu.

Gituu.. Tiada lagi benang terbelit bersepah! Selamat mencuba dan selamat berkraf!

Dah lamaaa sangattt kita cari cara utk menyusun riben yang berserabutt. Sekali nak membuat pouch, sekali serabut, 10 kali nak buat 10 kali serabut.

Pikir punya pikir, akhirnya terdapatlah idea dengan barang-barang yang ada sekeliling kita je. Maleh la mak nak membeli rak riben pulakkan.. So guna je la apa yang ada n mmg senang je nak buat. Sediakan:
Hanger
Kitchen tissue roll yang dah habis tu atau
Batang kain yang letak kain dah habis tu, mintak je kat nagoya sebatang. Tak tau la apa sebenarnya nama nye. Rupenya cenggini:

Haha. Ini dia hulubalang melaka tengah pegang batang kain nagoya. Kadang-kadang dia ketuk kakak dia dengan bende tu buat macam pedang darth vader.

Ok, mula-mula potong pedang darth vader sepanjang 9 inci. Lepas tu, gulung la riben.
Sebaiknya, kelaskan yang pink dengan pink je, coklat dengan coklat, ikut la cenggana pun, mengikut kesesuaian ye puan-puan.

Lepas tu, ambil hanger, patahkan bahagian tengah. Kalau nak merosakkan hanger mmg mak suka.
Lepas tu, masukkan la pedang darth vader yang telah dipendekkan dan digulung dgn riben tadi.

Siap! Susun la cantik-cantik, gantung kat mana-mana yang sesuai. Atau, kita ada hanger camni yang tak guna pun. Beli kat pasar malam kot.

Dia boleh bukak tepi2 dawai besi utk utk masukkn riben riben tu.

Gituu.. Tiada lagi benang terbelit bersepah! Selamat mencuba dan selamat berkraf!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

Comments

So, what do you think ?

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better